Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Σε ποιο επίπεδο αναγκών βρισκόμαστε σήμερα σαν άνθρωποι ατομικά και τι πρέπει να κάνουμε για να το καλύψουμε.


 

Οι επαναλαμβανόμενες ανατροπές του εισοδήματός μας έχουν ως φυσικό επακόλουθο την ανατροπή του τρόπου ζωής και  των συνηθειών μας αλλά και την  δημιουργία έντονης αγωνίας, πρωτίστως για το σήμερα και  το κοντινό αύριο αλλά και για το μέλλον.

Ο A. Maslow, πατέρας της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, διέκρινε τις ανάγκες των ανθρώπων, σε πέντε κατηγορίες, σύμφωνα με την προτεραιότητα κάλυψής τους.

 Η πρώτη κατηγορία, ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας, αφορά τις βασικές ανάγκες διαβίωσης δηλαδή τη τροφή, το νερό , τον αέρα και τον ύπνο.

Η δεύτερη, την ανάγκη μας για ασφάλεια η οποία καλύπτεται από το σπίτι, τα ρούχα, τη θέρμανση, την υγεία  και την προστασία μας γενικότερα (συμπεριλαμβάνεται η καθαριότητα αφού αυτή επηρεάζει και την υγεία μας).

Η τρίτη αφορά την ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου, να μας αγαπούν, να ερωτευθούμε, να έχουμε φίλους, να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.

Η τέταρτη κατηγορία αναγκών, αυτών της αυτοεκτίμησης, είναι η αναζήτηση της προβολής της ατομικότητας, των προσωπικών αξιών και αρχών και  της αυτονομίας.

Τέλος η υψηλότερη στην πυραμίδα των αναγκών είναι αυτή της αυτοπραγμάτωσης.  Η ανάγκη δηλαδή το άτομο, να νοιώθει ευτυχισμένος, πραγματωμένος και πλήρης.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, καλύπτοντας το πρώτο στάδιο αναγκών προχωράμε στην κάλυψη του δεύτερου κοκ.  Η πορεία  όμως δεν είναι μόνο ανοδική.  Ανάλογα με τις καταστάσεις που βιώνουμε αναγκαζόμαστε να γυρνάμε πίσω στο χαμηλότερο και πιο αναγκαίο επίπεδο για να καλύπτουμε τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, για να μπορέσουμε να ξαναπροχωρήσουμε στο επόμενο ανώτερο στάδιο.  Όποιος βρίσκεται όμως στο πρώτο στάδιο μπορεί μόνον να ανέβει.  Διότι κάτω από αυτό, υπάρχει μόνον η ανυπαρξία.

Σήμερα λοιπόν, μετά από κάποια χρόνια ύπαρξης στο τρίτο και στο τέταρτο ή ακόμα και στο πέμπτο επίπεδο  (το υψηλότερο) της πυραμίδας, έχουμε σχεδόν όλοι ξαναγυρίσει πίσω στο δεύτερο επίπεδο και στο πρώτο, αλλά με πολύ περισσότερη γνώση. 

Σε αυτή τη κατάσταση προκύπτουν θέματα προς συζήτηση ( ξεχνώντας για λίγο την πολιτική και τους πολιτικούς)  με επιμέρους ερωτηματικά, τα οποία χρήζουν άμεσης απάντησης από εμάς τους ίδιους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η δράση πολιτών ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΚΑΛΑΥΡΙΟ» μαζί με το ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΡΟΥ διοργανώνουν σειρά συζητήσεων για τα πιο κάτω θέματα:

1.      Σε ποιο επίπεδο αναγκών βρισκόμαστε σήμερα σαν άνθρωποι ατομικά και τι πρέπει να κάνουμε για να τις καλύψουμε.

2.      Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην ευρύτερη περιοχή μας.

3.      Τουριστικές Επιχειρήσεις και δυνατότητες σε Πόρο και Τροιζηνία.

Σήμερα σας προσκαλούμε να ξεκινήσουμε με την υποβολή ιδεών-προτάσεων για το πρώτο θέμα

 - Σε ποιο επίπεδο αναγκών βρισκόμαστε σήμερα σαν άνθρωποι ατομικά και τι πρέπει να κάνουμε για να το καλύψουμε -  το οποίο συμπεριλαμβάνει τα επιμέρους ερωτήματα:

                                I.            Πως επηρεάζει τις αποφάσεις και τις πράξεις μας η ψυχολογική μας κατάσταση;  Αντιστρέφεται; Πόσο έτοιμοι είμαστε για το τέταρτο επίπεδο, δηλαδή η κοινωνική αναγνώριση που θα πρέπει να στηρίζεται;  Μπορούν οι δυσκολίες του σήμερα να μας κάνουν καλύτερους και πως θα επηρεαστεί η επόμενη γενιά;

 

                              II.            Κρεατοφάγοι και μη -Ποια η ενδεικνυόμενη διατροφή; Μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς χρήματα και πως; Τι πραγματικά χρειαζόμαστε για να έχουμε «καλή ζωή»;

 

                            III.            Ο καθένας από εμάς σε ποιο σκαλοπάτι της πυραμίδας αναγκών βρίσκεται; Ποιες ανάγκες έχει καλύψει σήμερα αλλά και πόσο προετοιμασμένος είναι για το αύριο; Τι δεν έχουμε χάσει;  Τι θα πρέπει να πράξουμε σήμερα για την καλύτερη επιβίωσή μας;  Εθελοντισμός.

Παρακαλούμε όλους τους αναγνώστες να καταθέσουν την προσωπική τους άποψη στα ανωτέρω ερωτήματα, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2012, με ένα σχόλιο στην αναρτημένη δημοσίευση στο porosnews.gr ή ακόμη να προσθέσουν και τα δικά τους ερωτήματα-απαντήσεις. Επίσης μπορείτε αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσετε το mail:  kalavrio@gmail.com.  Όλες οι απαντήσεις-προτάσεις, αφού κατηγοριοποιηθούν, θα παρουσιαστούν-συζητηθούν σε ανοικτή συνάντηση πολιτών που θα γίνει μετά τις 20 Δεκεμβρίου και για την οποία θα ενημερωθείτε αναλυτικά.  Καλό θα ήταν, να μην αναπτυχθεί ακόμα, διάλογος μεταξύ των σχολιαστών.
Με θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή σας,

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ «ΚΑΛΑΥΡΙΟ» 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΟΡΟΥ

Πόρος 26/11//2012